Sök
Laiout-digitalbyrå-logga-favikon

Laiout Digitalbyrå

Vi digitaliserar ditt företag

Hur Marknadsför Man Sig på Facebook?

hur-marknadsfor-man-sig-pa-facebook

En Facebook Guide – Hur Marknadsför Man Sig på Facebook?

Hur marknadsför man sig på Facebook? Genom åren har vi sett olika sociala medieplattformar ha sina upp- och nedgångar. Men genom allt detta har Facebook förblivit en kraft att räkna med. Med nästan 3 miljarder månatliga aktiva användare är Facebook utan tvekan det mest använda sociala nätverket.

Detta innebär att det är en utmärkt plats för ditt företag att vara närvarande. Men du måste förstå hur du skapar en Facebook-marknadsföringsstrategi som kommer att lyckas.

I den här artikeln kommer vi att beröra olika Facebook-marknadsföringstaktiker och hur man marknadsför sig på Facebook. Taktiker som du bör använda, speciellt inom din övergripande sociala mediestrategi, och hur du kommer igång.

Vad är Facebook-marknadsföring?

Facebook-marknadsföring är handlingen att marknadsföra ett företag och dess produkter/tjänster på Facebook via en företagssida. Genom att fullt ut optimera din företagssida kan varumärken skapa en andra webbplats som till och med kan göra försäljning direkt på Facebook.

Även om nyare plattformar som Instagram och TikTok förbättrar det övergripande viralapotentialen. Är Facebook fortfarande en bra bas för många företag – plus att dess annonsplattform är en av de mest sofistikerade i sitt slag. Med möjligheten att skapa olika typer av Facebook-inlägg (till exempel foton, karuseller, videor, länkar), skapa en butik och annonsera produkter och tjänster direkt till din målgrupp vill du inte ignorera Facebook.

Hur du skapar en Facebook-marknadsföringsstrategi

När du har ställt in din företagssida på Facebook måste du börja marknadsföra den för att öka antalet personer som gillar sidan samt antalet personer som ser och interagerar med ditt sidinnehåll. Att konsekvent skapa innehåll som engagerar din målgrupp är avgörande, liksom dessa topp 9 taktiker att använda inom din strategi.

1. Sätt mål för din Facebook-marknadsföring

Det första steget i vilken marknadsföringsstrategi som helst är att ställa in rätt mål. Dessa mål och målsättningar kommer att vara en viktig referenspunkt för att säkerställa att din Facebook-strategi är framgångsrik.

I 2022 års Sprout Social Index fann vi att marknadsförare och konsumenter fortfarande föredrar Facebook som sin primära sociala plattform för att ansluta med sin målgrupp.

  • 71% av konsumenterna förväntade sig att använda Facebook mest under de kommande 12 månaderna.
  • 65% av marknadsförarna förväntade sig att använda plattformen.
  • Andra vanliga mål för Facebook-marknadsföring inkluderar:

Att öka försäljningens totala kvalitet: Att förbättra försäljningskvaliteten börjar med bättre riktning. Du når din målgrupp mer effektivt genom en välplanerad Facebook-marknadsföringsstrategi. Testa olika inriktningsoptioner för att se vilken som genererar bäst resultat.

Att lägga till mer värde till organisationen: Facebook kan hjälpa dig att vårda kunder, förbättra medvetenheten och tillhandahålla fler resurser till din publik. Gör Facebook till din huvudkälla för information, skapa i princip en andra webbplats genom att lägga till all relevant information om ditt företag, bygga din sociala mediebutik och mer.

Bättre koll på branschen

Är dina konkurrenter alltid ett steg före? Med hjälp av verktyg för sociala medielyssning kan du spåra, lyssna på och rapportera om alla sociala konversationer som rör dig, dina konkurrenter eller branschen.

Effektivare rekrytering: Social rekrytering blir bara populärare eftersom sociala medias webbplatser som Facebook kan vara en utmärkt källa för att öka rekryteringsinsatserna och nå toppbegåvning snabbare. Facebook tillåter också att du skapar jobbanonser som gör det ännu enklare att hitta toppbegåvning.

Smartare tillväxt: Att minska omsättningen, begränsa utgifterna och öka förvärvet är alla delar av ett framgångsrikt företag, och Facebook kan hjälpa dig inom varje av dessa områden. Oavsett om det handlar om annonsering, ökad inriktning eller mer socialt sälj, kan en översyn av din Facebook-marknadsföringsstrategi hjälpa dig att komma närmare dessa mål.

Spåra framsteg: Självklart är det viktigt att se till att du är i fas med att uppnå dessa mål, och med ett verktyg som Sprout kan du enkelt hålla koll på all din Facebook-rapportering.

2. Känn din Facebook-publik

Att förstå vem som är på Facebook och hur din målgrupp ser ut kommer att vara viktigt för att bestämma vilka Facebook-marknadsföringsstrategier du bör använda och hur du marknadsför dig på Facebbok. Sprout Socials djupdykning i demografi för sociala medier är en utmärkt utgångspunkt för att få en generell känsla för vilka som använder plattformen och hur.

När du har läst på om det kan du spendera lite tid med att bli bekant med din egen Facebook-demografi genom att använda antingen Facebook Page Insights eller ett verktyg som Sprout.

Att känna din Facebook-publik kommer att hjälpa dig förstå vilka typer av innehåll som ska publiceras som genererar mest engagemang och bäst överensstämmer med dina följare. Målet är att öka engagemang och på sikt försäljning, och att publicera rätt blandning av innehåll (vilket vi kommer att gå in på nästa) kan hjälpa dig att göra det.

3. Publicera en blandning av innehåll på din Facebook-sida

Vi har redan nämnt de olika typerna av inlägg du kan skapa på Facebook. För att säkerställa att du skapar en engagerande sida med spännande innehåll, vill du publicera en bra blandning av innehåll. På så sätt blir din sida inte tråkig och förutsägbar – den är rolig och intressant att följa.

Detta visar bara några olika medietyper du kan lägga till i ett Facebook-inlägg:

Låt dina följare skicka direktmeddelanden till dig via WhatsApp eller Facebook Messenger.

Märka produkter i dina foton så att följare kan göra ett köp direkt.

Stöd lokala välgörenhetsorganisationer genom att lägga till insamlingar.

Skapa humoristiskt innehåll genom att bifoga GIF-filer för att engagera din publik.

Det finns många olika sätt att skapa en bra blandning av innehåll för dina Facebook-följare – se till att du utarbetar en fullständig sociala mediekalender så att du kan balansera ut de typer av innehåll du skapar.

Se till att inkludera innehållstyper som hjälper till med din bottenlinje. Detta inkluderar innehåll som video, bilder, berättelser och livestreams.

4. Publicera när dina följare är mest aktiva

Även om 87% av konsumenterna är på Facebook är det fortfarande ett av de mest svårnavigerade sociala nätverken att använda. Organiskt innehåll och algoritmer gör det utmanande för företag att hitta optimala tidpunkter för publicering. Men vår guide om de bästa tidpunkterna att publicera på Facebook listar vi vad du bör och inte göra när du publicerar på Facebook:

Baserat på Sprout Social-data, en värmekarta som visar de bästa tiderna att publicera på Facebook globalt år 2023.

Det sägs att bara en bråkdel av Facebook-följarna kommer att se ditt innehåll, men att vara uppmärksam på när din specifika publik är online kan hjälpa. Håll koll på dina Sprout-analyser och dina Facebook-insikter för att få en klar förståelse för när din publik mest sannolikt kommer att interagera med ditt innehåll.

5. Schemalägg ditt Facebook-innehåll

Innehållsskapande och kurering är viktiga komponenter i vilken socialmedie-strategi som helst. Men om du postar allting i realtid kommer du att vara slav under din Facebook-marknadsföringsstrategi och ha lite tid för något annat. Därför är det viktigt att schemalägga ditt innehåll i batcher.

För att schemalägga Facebook-innehåll har du både gratis och betalda alternativ tillgängliga. Facebooks sida ger dig möjlighet att schemalägga dina inlägg direkt från din egen sida. Sprouts ViralPost-funktion väljer de bästa tiderna för dig baserat på din förväntade högsta målgruppsengagemang.

Att schemalägga och planera din kalender gör det enklare för dig att se var luckor finns i dina inlägg. Att använda ett sådant verktyg kommer att spara tid i det långa loppet.

6. Engagera proaktivt med din publik

Liksom de flesta sociala mediekanaler är de byggda som nätverk för konversation, diskussion och delning av innehåll. Som varumärke kan du inte glömma den grundläggande idén om vad som gör ett socialt nätverk – det innebär samtal och engagemang får aldrig sättas åt sidan.

Istället försök att bygga en gemenskap för din publik. Facebook är en bra plats att hålla branschchattar eller diskussioner. Oavsett om det är med en annan publik eller dina egna kunder. Medan Twitter ofta får all uppmärksamhet som en mecka för social kundvård, glöm inte att Facebook kan användas för att bygga kundvårdsrelationer.

Du kan hjälpa till att öka Facebook-engagemang genom att be människor att helt enkelt engagera sig från början. Men du kan inte sitta och vänta på att dina följare ska interagera. Du kan inte nå alla, men det finns sätt att öka engagemanget.

Till exempel svarar Bath & Body Works på kommentarer som lämnats på deras Facebook-inlägg, även så långt som att erbjuda produktrekommendationer. Detta är ett utmärkt sätt att öka engagemanget – som vi kan se har detta inlägg totalt 207 kommentarer.

Arbeta med att skapa innehåll som efterfrågar engagemang från din publik – men var inte heller rädd att be om engagemang. Låt din publik reagera på dina inlägg för att rösta om något. Ställ frågor. Dela omröstningar. Möjligheterna är oändliga, och du kan enkelt börja bygga upp engagemang och en gemenskap via Facebook.

7. Använd Messenger för att bygga relationer med kunder

Facebook Messenger kan hjälpa dig att bygga relationer, göra försäljning och till och med förbättra kundtjänsten. Att lägga till en knapp så att någon kan skicka dig ett meddelande direkt är ett av de många alternativen för media du kan lägga till i ett Facebook-inlägg. Du kan också göra CTA-knappen högst upp på din företagssida till en CTA för att meddela ditt varumärke.

Därefter kan du enkelt ha någon i ditt sociala team hantera Messenger-inkorgen, eller så kan du konfigurera funktioner för sociala medier för automatisering för att hantera det. Om du väljer att konfigurera en bot kan du enkelt lägga till fördefinierade frågor och svar, låta användare handla via Messenger och mer.

Här är ett bra exempel på hur en bot kan se ut från monday.com:

Det finns fyra frågor som användare kan ställa och få ett omedelbart, automatiskt svar. Användare kan dock också skicka med andra frågor eller bekymmer och få ett svar från en kundframgångsledare i realtid.

Messenger ger dig en unik möjlighet att ha en direkt konversation med enskilda konsumenter. Se till att du lägger till detta i din Facebook-marknadsföringsstrategi på det sätt som bäst passar ditt varumärke.

8. Bestäm din Facebook-annonseringsstrategi

Oavsett om du är ny på Facebook eller har varit med ett tag är det svårt att undgå behovet av att betala för varumärkesexponering – särskilt om du vill nå fler än 6% av dina följare. Vår omfattande guide för att skapa din Facebook-annonseringsstrategi är en utmärkt startpunkt för att lära dig mer om hur man marknadsför sig på Facebook.

Bestäm din månatliga annonsbudget och försök att hålla annonser igång kontinuerligt för att öka räckvidden, generera fler försäljningar och bygga varumärkesmedvetenhet.

Bygg rätt inriktning av annonser

Dina Facebook-annonskampanjer bör alltid fokusera på två saker:

  • Kostnadseffektivitet
  • Relevant

För det första vill du hålla dig inom din tilldelade månatliga budget för att undvika överexponering, en låg relevant poäng och värdelösa klick. Det innebär att din Facebook-annons måste vara relevant. Att rikta sig mot en bred publik är inte nödvändigtvis dåligt. Särskilt i början, så att du kan se vad som fungerar bäst för att bygga medvetenhet. Dock är relevans avgörande för bra Facebook-annonser när du marknadsför på Facebook.

Bygg ut anpassade målgrupper baserat på användarbeteende och intressen samt lookalike-målgrupper baserat på dina webbplatsbesökare för att hitta potentiella kunder som skulle vara mest intresserade av ditt Facebook-innehåll och dina produkter eller tjänster. Om det är en retargeting-åtgärd, se till att innehållet erbjuder något igenkännligt men också något nytt.

Tidigare i det här inlägget gjorde vi en djupdykning i typerna av innehåll på Facebook. Nu är det dags att välja vilka innehåll du tror är värda att annonsera för en mycket större publik. Du kan förstärka befintligt innehåll för att nå en större publik eller helt enkelt återskapa några av dina mest framgångsrika inläggstyper i en annonsformat.

Några av de bästa aspekterna av ditt annonsinnehåll bör inkludera:

  • Identitet: Relaterar det sig till ditt varumärke?
  • Engagemang: Använda ord som ”del” eller ”gilla” för att öka engagemanget?
  • Delning: Innehåller det ett incitament att dela?
  • Konkurrensfördelar: Varför ska någon köpa detta?

Testa och mät annonser kontinuerligt

Om du har olika annonser som riktar sig till människor som är på olika stadier, behöver du skapa separat innehåll för att ge bäst ROI.

Annonsmätning är viktigt för att säkerställa att dina pengar används på bästa sätt. Om du är osäker på hur du mäter något som konverteringshastighet kan vår guide hjälpa dig att förstå när du marknadsför dig på Facebook.

Oavsett vad ditt slutmål är, måste du vara medveten om de saker du måste sätta i kraft för att komma dit. Målet är att testa och mäta mycket, så att du alltid kan förbättra det du marknadsför på Facebook. Du kan använda en mängd olika verktyg för att testa och mäta, inklusive:

Facebook Page Insights

Facebook Ads Manager

Google Analytics

9. Analysera och förbättra din Facebook-marknadsföringsstrategi

Sist men inte minst, följ upp dina resultat och gör justeringar. Analys är en viktig del av din Facebook-marknadsföringsstrategi, och det är avgörande för att mäta framgång och identifiera områden som behöver förbättras.

Använd Facebook Analytics för att få insikt i hur dina inlägg och annonser presterar. Du kan se statistik om engagemang, räckvidd, konverteringar och mycket mer. Använd den här informationen för att avgöra vad som fungerar och vad som inte gör det.

Ta hänsyn till feedback från din publik. Om du märker att vissa typer av innehåll får mer positiv respons än andra, försök att skapa mer av det typen av innehåll.

Sammanfattning – hur man marknadsför man sig på facebook?

Sammanfattningsvis är Facebook en kraftfull plattform för marknadsföring. Som kan hjälpa dig att nå din målgrupp, bygga varumärkesmedvetenhet och öka försäljningen. Genom att följa dessa taktiker och hålla dig uppdaterad med de senaste trenderna inom Facebook-marknadsföring, kan du maximera din framgång på denna plattform.

Hoppas detta hjälper dig att skapa ett framgångsrikt blogginlägg om Facebook-marknadsföring! Om du har några fler frågor eller behöver mer information, tveka inte att fråga. Lycka till med ditt inlägg!

Källa: https://sproutsocial.com/insights/facebook-marketing-strategy/

laiout-digitalbyrå-partner-alexander-hugo-250x250

Alexander Hugo

Laiout Digitalbyrå

Alexander på Laiout Digitalbyrå är din nyckel till framgång i den digitala eran. Med spetskompetens inom digital marknadsföring, SEO, copywriting och sociala medier är han redo att driva ditt företags närvaro till nya höjder online. Vårt klara mål är att guida dig mot framgång i den digitala världen med vårt motto: ”Styr din digitala framtid med Laiout Digitalbyrå.” Tillsammans är vi din fullservicebyrå för en stark och framgångsrik digital närvaro. 

marknadsföringsbyrå-laiout-1

Läs våra andra inlägg →

Rulla till toppen