Sök
Laiout-digitalbyrå-logga-favikon

Laiout Digitalbyrå

Vi digitaliserar ditt företag

Hur fungerar Instagram?

hur-fungerar-instagram

Hur fungerar Instagram? En nybörjarguide till den populära foto- och videodelningsappen med över en miljard användare!

Hur fungerar instagram? Instagram är en social medieplattform som är unik. Denna populära plattform är nästan helt inriktad på att dela bilder och videor, och det är den visuella aspekten som gör Instagram till den kulturella kraft den är idag – att ”Instagramma” är nu ett verb i vårt vardagsspråk. 

Med över en miljard registrerade konton, från små företag till stora organisationer, nyhetsbyråer till kulturhubbar, kändisar, fotografer, musiker och inte att förglömma influencerindustrin – det är svårt att minnas en tid då Instagram inte fanns. 

Så om du har hamnat utanför Instagram-loopen, så följ med. Vi kommer att ge dig en snabbkurs om hur appen fungerar, hur du kommer igång och till sist, hur du ”grammar” som en proffs i vår guide – Hur fungerar instagram?

Hur du registrerar dig på Instagram 

För att hjälpa dig komma igång, låt oss gå igenom några grundläggande steg: 

Hämta Instagram 

Först och främst måste du hämta Instagram för att använda appen. Den finns gratis för iOS, Android och Windows-enheter. Även om det inte finns en app som är helt optimerad för iPads, kan du fortfarande njuta av hela IG-upplevelsen på din iPad genom att ändra inställningarna i App Store för att hitta appen. 

Skapa ett Instagram-konto 

När du öppnar appen för första gången kommer du att bli ombedd att antingen skapa ett nytt konto eller logga in med ditt Facebook-konto. 

Om du väljer att skapa ett nytt konto är processen enkel: du kommer att bli ombedd att ange ditt telefonnummer eller e-postadress, fullständigt namn, önskat användarnamn och lösenord. 

När du skapar ett konto är det värt att notera att du kan skapa – och växla mellan – flera Instagram-konton utan att logga ut, en mycket användbar funktion om du vill hantera separata konton för personlig och professionell användning. 

Använda Instagram på din dator 

Även om Instagram är främst utformat för smartphones har den desktopupplevelsen – som tidigare var mycket begränsad – stadigt förbättrats över åren. 

Idag kan du använda Instagram från din dator och använda en webbläsare för att redigera din profil, se ditt flöde, gilla och kommentera inlägg samt skicka och ta emot direktmeddelanden. Du kan till och med posta foton och videor från skrivbordsappen, tack vare en relativt ny uppdatering. 

Konfigurera din profil 

Efter att du har skapat ditt Instagram-konto vill du sätta upp din profil. Din profil är en nav för alla dina foton och videor där du kan hålla koll på vilka du följer och vem som följer dig. Det är också här du kan komma åt dina inställningar. 

Profilsidor är ofta det första människor besöker, så det är bäst att hålla ditt användarnamn, profilbild och bio uppdaterade. Din profilbild är ikonen som visas med ditt användarnamn över hela plattformen, medan din bio är ett utrymme för en kort beskrivning av dig själv eller ditt varumärke. Du kan också lägga till en länk till din webbplats om det är relevant. 

Genom att klicka på ”Redigera profil” kan du göra ändringar på din profilsida när som helst: 

Profilbild 

Instagram-bio 

Användarnamn 

Om du driver ett Instagram-konto för ditt företag kan du även lägga till din plats. 

Hur fungerar instagram aviseringar 

För att hålla koll på dina vänner och följare på Instagram är det viktigt att du får rätt aviseringar, vid rätt tidpunkt. Plattformen ger dig möjlighet att välja vilka push-aviseringar den ska skicka till din enhet. 

För att göra detta går du till ”Inställningar” på din profil och väljer ”Aviseringar.” Här kan du ställa in vad du vill bli notifierad om, till exempel nya följare, gillningar på dina inlägg, kommentarer och mycket mer. 

Hitta och följa konton 

När ditt konto är inställt kan du börja leta efter och följa andra konton. Detta är grunden för Instagram-upplevelsen eftersom ditt flöde fylls med inlägg från de konton du följer. 

För att hitta och följa andra användare kan du: 

Klicka på sökikonen (förstoringsglaset) längst ner på skärmen och söka efter specifika användarnamn eller använda hashtags för att hitta inlägg om ämnen du är intresserad av. 

Klicka på de föreslagna konton som Instagram visar i ditt flöde baserat på dina intressen. 

Om du har Facebook-vänner som använder Instagram, kan du också ansluta ditt Facebook-konto för att följa dem automatiskt. 

När du hittar ett konto du vill följa, klickar du bara på ”Följ” bredvid deras användarnamn. Deras inlägg kommer sedan att visas i ditt flöde när de postar något nytt. 

Skapa och posta innehåll 

Nu när du har en profil och följer andra användare är det dags att börja skapa och posta ditt eget innehåll. Här är hur du gör det: 

Lägga till ett foto eller en video 

För att lägga till ett foto eller en video på din profil klickar du på plustecknet längst ner på skärmen. Detta öppnar din kamera, och du kan antingen ta en ny bild eller video direkt eller välja en från din kamera-rulle. 

När du har valt en bild eller video kan du använda Instagrams inbyggda redigeringsverktyg för att justera ljusstyrka, kontrast, färgton och mycket mer. Du kan också lägga till text, klistermärken och använda olika filter för att ändra utseendet på ditt inlägg. 

Skriva en bildtext 

När du har redigerat din bild eller video kan du skriva en bildtext. Detta är den text som visas under ditt inlägg och kan användas för att beskriva vad som händer på bilden eller för att lägga till hashtags som gör ditt inlägg mer synligt för andra användare. 

Hashtags är nyckelord eller fraser som börjar med ”#” (t.ex. #solnedgång, #resor) och hjälper användare att hitta inlägg om specifika ämnen. Du kan använda befintliga hashtags eller skapa dina egna. 

Dela ditt inlägg 

När du är nöjd med ditt inlägg och bildtexten, klickar du på ”Dela” längst upp till höger på skärmen. Ditt inlägg kommer då att publiceras på din profil och visas i ditt följares flöden. 

Utforska och interagera med innehåll 

Ett av de mest engagerande aspekterna av Instagram är att utforska och interagera med innehåll från andra användare. Här är några sätt du kan göra detta: 

Gilla och kommentera inlägg 

Om du gillar ett inlägg, klickar du bara på hjärtikonen under inlägget. Om du vill lämna en kommentar, klickar du på kommentarikonen och skriver din kommentar i textfältet. Du kan också använda emojis i dina kommentarer. 

Interagera med andra användares inlägg genom att gilla och kommentera är ett bra sätt att bygga relationer och engagera dig i Instagram-communityn. 

Spara inlägg 

Om du ser ett inlägg som du vill spara för senare, kan du använda bokmärkesikonen (en liten flagga) under inlägget. Detta lägger till inlägget i din sparade samling, som du senare kan komma åt genom att klicka på din profilbild och välja ”Sparade.” 

Dela inlägg 

Om du vill dela ett inlägg från någon annan på din egen profil, kan du använda delningsfunktionen. Klicka på pappersflygikonen under inlägget och välj ”Dela på din egen profil.” Du kan också skicka inlägget som ett meddelande till andra användare. 

Hur fungerar Instagram Stories?

Hur fungerar Instagram Stories? Instagram Stories är en populär funktion som låter dig dela korta bilder och videor som försvinner efter 24 timmar. För att lägga till en Story klickar du på ditt profilbild längst upp till vänster på startsidan eller sveper åt höger från din startskärm. Här kan du ta en bild eller video direkt eller välja en från din kamera-rulle. 

När du har tagit eller valt ditt innehåll kan du lägga till text, klistermärken, emojis och andra interaktiva element innan du publicerar din Story. Du kan också välja att dela din Story med alla dina följare eller skicka den som ett meddelande till en specifik användare. 

Instagram Stories är en kreativ och rolig funktion som låter dig dela ögonblicksbilder av ditt liv och hålla dina följare engagerade. 

Använda Instagram Direct 

Instagram Direct är en funktion som låter dig skicka privatmeddelanden till andra användare. Du kan komma åt Direct genom att klicka på pappersflygikonen längst upp till höger på startsidan. 

För att skicka ett meddelande klickar du på det lilla pappersflyget längst upp till höger på Direct-skärmen. Du kan sedan söka efter en användare eller välja någon från din lista över följare. Skriv ditt meddelande och skicka det. Du kan också skicka foton, videor och ljudmeddelanden via Direct. 

Använda Instagram Live 

Instagram Live är en funktion som låter dig sända livevideo till dina följare. Du kan börja en Live-sändning genom att svepa åt höger från din startskärm och välja ”Live” under kameraikonen. Under en Live-sändning kan dina följare se vad du gör och interagera med dig genom att skicka kommentarer och gillningar. 

När du är klar med din Live-sändning kan du välja att spara den på din story eller ta bort den. Live-sändningar är ett fantastiskt sätt att interagera med dina följare i realtid och dela ögonblick med dem. 

Slutsats – Hur fungerar Instagram?

Det finns många andra funktioner och verktyg på Instagram som du kan utforska allteftersom du blir mer bekant med plattformen. Du kan använda IGTV för att publicera längre videor, följa hashtags för att hitta innehåll om specifika ämnen, använda Instagram Shopping för att köpa produkter från dina favoritmärken och mycket mer. 

Så hur fungerar instagram? Kom ihåg att Instagram är en plattform som utvecklas kontinuerligt, så det kan finnas nya funktioner och ändringar som inte förklaras här. Ta dig tid att utforska och prova olika sätt att använda Instagram för att passa dina intressen och behov. Lycka till med din Instagram-upplevelse! 

Källa: https://www.businessinsider.com/guides/tech/what-is-instagram-how-to-use-guide?r=US&IR=T 

laiout-digitalbyrå-partner-alexander-hugo-250x250

Alexander Hugo

Laiout Digitalbyrå

Alexander på Laiout Digitalbyrå är din nyckel till framgång i den digitala eran. Med spetskompetens inom digital marknadsföring, SEO, copywriting och sociala medier är han redo att driva ditt företags närvaro till nya höjder online. Vårt klara mål är att guida dig mot framgång i den digitala världen med vårt motto: ”Styr din digitala framtid med Laiout Digitalbyrå.” Tillsammans är vi din fullservicebyrå för en stark och framgångsrik digital närvaro. 

marknadsföringsbyrå-laiout-1

Läs våra andra inlägg →

Rulla till toppen