Sök
Laiout-digitalbyrå-logga-favikon

Laiout Digitalbyrå

Vi digitaliserar ditt företag

Google Annons Kostnad

google-annons-kostnad

Hur mycket kostar Google Ads 2023? 

Hur påverkar man Google annons kostnad? samt hur mycket kostar Google Ads? Det är en rimlig fråga, och en som vi hör hela tiden, särskilt från nykomlingar till betald annonsering. Trots allt vill du veta om du har råd med det. Den goda nyheten är att du kan det. Den dåliga nyheten är att det inte finns något enkelt, universellt svar. Det klaraste (och mest irriterande) svar vi kan ge är: det beror på. 

Lyckligtvis finns det några riktmärken som vi kan använda för att vägleda vårt svar, men det finns också gott om faktorer som kan innebära att dina kostnader för Google Ads blir lägre (eller högre) än dessa siffror. 

Men oroa dig inte. I den här guiden kommer vi att gå igenom alla variabler som påverkar prissättningen av Google Ads så att du kan förstå hur mycket Google Ads kommer att kosta för ditt företag och hur du ställer upp en realistisk budget. 

Faktorer som påverkar priset för Google annons kostnad

Som nämnts ovan (och precis därför har vi skrivit den här guiden) finns det ingen enkelt eller universellt svar på frågan om hur mycket Google Ads kommer att kosta för ditt företag. Priset på Google Ads varierar beroende på din bransch, kundlivscykel, aktuella trender och hur bra du hanterar ditt konto. 

Bransch 

Den största påverkan på priset för Google Ads är branschen. Till exempel är vertikalen för företagstjänster (juridik, redovisning, fastigheter, etc.) en av de mer konkurrensutsatta vertikalerna i Google Ads, vilket generellt översätts till högre kostnader per klick (CPC) och kostnader per lead (CPL). Detta beror på professionella tjänsters natur: en ny kund kan generera upp till 10 000 – 10 000 000 beroende på ditt företag, så en CPC på 100kr är en liten kostnad för den kunden. 

Kundlivscykel 

Du måste också ta hänsyn till din kunds livscykel. För erbjudanden med högre pris tar det längre tid för potentiella kunder att ta sig igenom beslutsprocessen, och ditt företag måste vara i toppen av sinnet under den resan. Det kan innebära flera besök på din webbplats, några nedladdningar av innehåll, deltagande i ett webbinarium och mer – innan det sista steget tas. 

Aktuella trender 

Varken konsumenttrender eller online-annonseringsplattformar befinner sig någonsin i ett tillstånd av vila. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som händer inom din bransch och inom din nisch – sentimentellt och empiriskt. Ta till exempel COVID. Vid höjden av pandemin var den genomsnittliga kostnaden per klick för klädindustrin cirka 15,49kr. Den sjönk till 7,74kr i april när genomsnittliga konverteringsfrekvenser ökade och slutade sedan på 9,85kr i maj. 

Hur bra du hanterar ditt konto 

En nyligen genomförd studie av Google visade att den genomsnittliga ROI på Google Ads är 800% – det vill säga 88,50kr för varje 11,06kr som spenderas. Självklart beror allt detta på hur bra du hanterar ditt konto. Du kan inte bara aktivera dina annonser och luta dig tillbaka. Om du vill hålla dina kostnader för Google Ads låga och dina avkastningar höga måste du: 

Ha en korrekt struktur för ditt Google Ads-konto. 

Rapportera din prestation och göra datastyrd optimering. 

Underhålla dina sökordslistor. 

Utför regelbundna kontouppdateringar och mer. 

Hur bestämmer Google Ads din kostnad per klick? 

Den fantastiska delen med Google Ads är att du kan kontrollera din budget och sätta gränser för vad du är villig att spendera. Google Ads använder ett budauktionssystem där du anger den högsta summa du är beredd att betala för en klick (max CPC) och ditt dagliga budgettak. Priset per klick (CPC) avgörs av flera faktorer: 

Konkurrens: Om många annonser konkurrerar om samma sökord kommer priset per klick att stiga. 

Kvalitetsresultat: Google belönar relevanta och högkvalitativa annonser genom att ge dem fördelar i auktionen. Bättre annonser kan innebära lägre CPC. 

Annonsrelevans: Om din annons är relevant för sökfrågan kommer användare att klicka på den oftare, och det kan sänka din CPC. 

Historisk prestation: Google tittar på hur bra dina tidigare annonser har presterat och använder det för att bestämma din CPC. 

Google annons kostnad i genomsnitt? 

Enligt WordStream var den genomsnittliga kostnaden per klick (CPC) över alla branscher på Google Ads 29,76kr i tredje kvartalet 2022. Men som vi tidigare nämnde varierar detta enormt beroende på bransch. 

Här är några exempel på genomsnittliga CPC för olika branscher: 

Sökmotorer och finansiella tjänster: 74,67kr

Hälsa och medicin: 28,98kr

E-handel: 12,83kr

Bilar och fordon: 15,82kr

Hantverk och industri: 23,67kr

Dessa siffror är endast genomsnittliga och kan variera kraftigt beroende på din specifika situation och hur väl du optimerar din kampanj. 

Hur mycket bör du spendera på Google Ads? 

Det är en kritisk fråga när du överväger att använda Google Ads. Här är några steg att följa för att bestämma din budget: 

Förstå din marginal: Du måste förstå din lönsamhetsmarginal per kund eller försäljning. Detta hjälper dig att bestämma hur mycket du kan spendera på marknadsföring med Google Ads och fortfarande vara lönsam. 

Förstå din konverteringsfrekvens: Om du vet hur många klick som krävs för att generera en konvertering, kan du uppskatta hur mycket du behöver spendera för att nå dina mål. 

Bestäm ditt mål: Vad är ditt mål med Google Ads? Vill du öka försäljningen, öka webbplatsbesök eller öka kundregistret? Ditt mål kommer att påverka din budget. 

Använd Googles budgetverktyg: Google har ett budgetverktyg som kan hjälpa dig att uppskatta ditt dagliga och månatliga budgettak baserat på dina mål och historiska data. 

Testa och justera: När du har satt din budget är det viktigt att regelbundet övervaka och justera den baserat på resultaten du ser. Du kan behöva öka eller minska din budget beroende på hur bra dina kampanjer presterar. 

Google Annons Kostnad – Slutsats

Så, hur mycket kostar Google Ads 2023? Det beror på en mängd faktorer, inklusive din bransch, kundlivscykel, aktuella trender och hur bra du hanterar ditt konto. Det genomsnittliga CPC var 29,76kr under tredje kvartalet 2022, men det kan variera kraftigt beroende på din specifika situation. 

Det viktigaste är att sätta en realistisk budget som är baserad på din lönsamhetsmarginal och dina mål. Testa och justera din budget kontinuerligt för att säkerställa att du får bästa möjliga avkastning på din investering i Google Ads. 

Vill du ha mer hjälp med din Google Ads-strategi och Google annons kostnad? Kontakta oss på Laiout Digitalbyrå så hjälper vi dig att maximera din online-annonseringspotential. 

laiout-digitalbyrå-partner-alexander-hugo-250x250

Alexander Hugo

Laiout Digitalbyrå

Alexander på Laiout Digitalbyrå är din nyckel till framgång i den digitala eran. Med spetskompetens inom digital marknadsföring, SEO, copywriting och sociala medier är han redo att driva ditt företags närvaro till nya höjder online. Vårt klara mål är att guida dig mot framgång i den digitala världen med vårt motto: ”Styr din digitala framtid med Laiout Digitalbyrå.” Tillsammans är vi din fullservicebyrå för en stark och framgångsrik digital närvaro. 

marknadsföringsbyrå-laiout-1

Läs våra andra inlägg →

Rulla till toppen