Sök
Laiout-digitalbyrå-logga-favikon

Laiout Digitalbyrå

Vi digitaliserar ditt företag

Bästa alternativen av ChatGPT 

basta-alternativen-av-chatgpt

Sedan sin offentliga lansering i november 2022 har ChatGPT, den fängslande AI-chattboten från OpenAI, vuxit i popularitet som en löpeld. Sociala medieflöden är fyllda med fantastiska saker som människor gör med chattboten. Jobsökande, programmerare, gymnasielärare, innehållsskapare och yrkesverksamma inom nästan varje bransch finner goda användningsområden för verktyget. Så vilka är dom bästa alternativen av ChatGPT?

Men när ett verktyg tar centrumscen är det lätt att tappa bort, alternativen som kan erbjuda likvärdigt eller till och med bättre värde. Vi har sammanställt nio av de bästa alternativen av ChatGPT som du kan använda just nu.

Claude AI: Förnämligt AI-Alternativ

Claude AI är utan tvekan det bästa alternativet till ChatGPT just nu. I den snabbrörliga världen av AI kan det ändras om några dagar, veckor eller månader. Det är det näst bästa alternativet inom AI-chattrobotutrymmet vid skrivande stund. Det kommer vara svårt att hitta en AI-chattbot som kommer så nära ChatGPT. Speciellt det gäller kreativitet, förnuftigt resonemang och noggrannhet som Claude AI.

Hur står det sig jämfört med ChatGPT? Claude AI överglänser ChatGPT på fyra viktiga områden samtidigt som det bekvämt klarar sig på flera nyckelmetriker. Den har strängare säkerhetsåtgärder, en större sammanhangslängd, en mer aktuell kunskapsbas och verkar vara bättre på vissa kreativa skrivuppgifter.

En viktig begränsning är att den senaste versionen av Claude AI-chattboten som körs på dess Claude 2-språkmodell endast är tillgänglig för invånare i USA och Storbritannien. Vi antar att det inte bör bli någon uppståndelse om du använder en VPN för att testa detta spännande alternativ till ChatGPT. Claude AI är en stigande stjärna inom AI-chattrobotutrymmet. Och med några fler iterationer förutspår vi att den kan uppnå en verklig jämbördig status med ChatGPT eller till och med slutligen överträffa den.

Google Bard AI: Mäktig AI utanför GPT-sfären

Ett annat värt alternativ till ChatGPT är Googles Bard AI. Efter Claude AI är Bard förmodligen det mest kraftfulla och mest använda alternativet till ChatGPT som inte är beroende av OpenAI:s GPT-språkmodell. Googles Bard drivs av Googles interna PaLM 2 stora språkmodell. Även om Bards PaLM 2-modell liknar ChatGPT:s GPT på grundläggande arkitektonisk nivå, finns det en märkbar skillnad i de praktiska förmågorna hos de två språkmodellerna.

Även om Bard är ganska kraftfull i sig själv har ChatGPT fördelen med att drivas av en modell som har genomgått flera iterationer av förbättring. Trots det har Bard imponerande förmågor och dussintals användbara funktioner. Det är ett bra verktyg för att skapa texter som artiklar och e-postmeddelanden och har anmärkningsvärda matematiska förmågor. Det är också ett användbart hjälpmedel för programmering och ganska effektivt för att lära sig ett nytt språk. Eftersom det är anslutet till internet, medan ChatGPT (utan tillägg) inte är det, tenderar Bard att vara mer aktuell när det gäller aktuella trender.

Bing AI Chat: Microsofts Kraftpaket

Bing AI Chat, eller Microsofts AI-drivna Bing—hur du än väljer att kalla det—är en av de bästa AI-chatbots som använder OpenAI:s GPT-4-teknik. Det är en av de mest kraftfulla GPT-drivna chatbots du kan hitta någonstans på internet. Den kombinerar resultat från GPT-4-modellen med Microsofts proprietära teknik för att producera faktiska och uppdaterade resultat för miljontals Bing-användare över hela världen.

Eftersom Bing AI är ansluten till aktuella internetdata, till skillnad från ChatGPT, kan den hämta realtidsinformation om trender och händelser, vilket hjälper den att ge mer relevanta svar på förfrågningar än din vanliga ChatGPT.

Förutom att använda OpenAI:s GPT-språkmodell drar även Bing AI Chat nytta av Microsofts enorma resurser inom AI, vilket ger den en fördel gentemot de flesta av ChatGPT-alternativen i vår lista.

Perplexity AI: Det Pålitliga Valet

Precis som Bing AI är Perplexity AI en AI-drivande sökmotor och chatbot som syntetiserar realtidswebbdata och kunskap från sin underliggande AI-modell för att ge noggranna och omfattande svar på användarnas frågor. Perplexity är ett av de mest pålitliga alternativen till ChatGPT eftersom den drivs av OpenAI:s GPT-teknik.

Men till skillnad från andra AI-chatbots som helt enkelt är ”drivna av GPT” och inte gör något unikt. Har Perplexity några intressanta funktioner som du kommer att finna användbara. Särskilt dess förmåga att regelbundet uppdatera GPT-data med aktuell information som den hämtar från internet. Perplexity AI är också bra på att citera källor i sina svar och tillhandahålla länkar som du kan behöva för ytterligare forskning om ett ämne.

OpenAI GPT Playground: Avancerad Anpassning

Redan innan ChatGPT blev viralt fanns OpenAI’s GPT Playground, en plattform där allmänheten kan leka med olika iterationer av OpenAI’s GPT AI-modeller. Tyvärr skapade verktyget inte lika mycket uppståndelse som ChatGPT har gjort. Detta beror delvis på dess tekniska användargränssnitt och brist på konsumentfokuserad publicitet.

Ironiskt nog, även om ChatGPT får mycket av uppmärksamheten, är GPT-modellerna som finns tillgängliga på Playground mycket större och kraftfullare än varianterna som driver ChatGPT. Modellerna du kan komma åt på Playground är utan tvekan några av de mest kraftfulla AI-språkmodellerna som finns.

ChatGPT är som en iteration av GPT-modellen som används på Playground, men den har blivit bättre strömlinjeformad och finslipad för att vara mer konversations- och människoliknande i sina svar. Dessa strömlinjeformade modeller kan bättre förstå mänsklig avsikt, ge svar som är kontextspecifika och upprätthålla sammanhängande samtal. Du kan tänka dig Playground som ChatGPT för avancerade användare. Du kan justera den för att göra det ChatGPT gör och mycket mer. Det finns fler alternativ och inställningar för att anpassa AI-modellen så att den beter sig på olika sätt.

Poe by Quora: Plattformen med Oändliga Möjligheter

Till skillnad från de andra alternativen på vår lista är Poe av Quora mindre av en AI-chattrobot och mer av en AI-plattform. Poe ger dig tillgång till några av de mest etablerade AI-chattrobotarna och stora språkmodellerna som för närvarande finns tillgängliga online.

Plattformen har allt från Googles PaLM, Metas Llama och Anthropics Claude till flera iterationer av OpenAIs GPT stora språkmodeller.

Hur bra är Poe? Tja, låt oss säga att det största draget med att använda Poe är dess utbud av val. Du skulle kunna säga att Poe är lika bra som en kombination av chattrobotarna som finns tillgängliga på plattformen. Även om du kanske inte får samma kvalitet på tjänsten som när du använder de enskilda chattrobotarna direkt på deras ursprungliga leverantörsplattform, kommer du att älska Poes

flexibilitet. Det blir ännu bättre om du väljer Poes månatliga prenumeration på $20, vilket är kostnadseffektivt med tanke på antalet AI-modeller som står till ditt förfogande.

YouChat: Sökmotor och Chattbot i Ett

YouChat, precis som de flesta ChatGPT-alternativ på vår lista, drivs av OpenAIs GPT-3.5 AI-modell. Det ger den liknande förmågor som den kostnadsfria nivån av ChatGPT. Den har ett snyggt, färgstarkt gränssnitt och är smidigt integrerad i You.coms sökmotor.

Som ett resultat kan YouChat fungera som en sökmotor som ger dig en lista över länkar till indexerade webbsidor som är relevanta för din förfrågan. Eller så kan du få typiska samtalsliknande svar i ChatGPT-stil på frågor. Om du letar efter en sökmotor och en chattrobot som kombinerats till en produkt är YouChat ett utmärkt alternativ.

Chatsonic: Kraftfull AI med Breda Möjligheter

Den underliggande tekniken bakom ChatGPT (först GPT 3.5, sedan uppdaterad till GPT-4) är samma teknik som driver Chatsonic, vilket gör det nästan lika intressant som ChatGPT. Chatsonic går ett steg längre och bygger på ChatGPT:s förmågor samtidigt som det löser vissa av ChatGPT:s begränsningar.

Om du frågar den vanliga ChatGPT (utan ChatGPT-tillägg) vem som vann världsmästerskapet i fotboll 2022, skulle den inte veta det. Du skulle förvänta dig att en kraftfull AI-modell som ChatGPT svarar på en så enkel fråga på ett ögonblick. Men eftersom ChatGPT:s kunskapsbas har ett avskärningsdatum på 2021 kan inte AI-modellen svara på frågor om något som hände efter 2021.

Utan ett ChatGPT Plus-konto kan du inte få tillgång till data från internet i realtid med ChatGPT. Det innebär att det inte kan komma åt World Wide Web för att hämta information om nyliga händelser eller händelser som inte ingår i dess träningsdata.

Precis som vissa chattrobotar på denna lista är det här där Chatsonic överträffar ChatGPT. Chatsonic kan komma åt internet och kan hämta information från Googles kunskapsgraf. För att skapa förbättrade svar som är aktuella och mer i linje med nyligen inträffade händelser. Vi frågade Chatsonic vem som vann världsmästerskapet i fotboll 2022 och vem som fick utmärkelsen som bästa spelare – den besviken inte.

Vad som Skiljer Chatsonic från ChatGPT

Dessutom kan du, till skillnad från ChatGPT, generera bilder direkt från Chatsonics chattgränssnitt. Även om OpenAI har DALL-E, en kraftfull AI-bildgenerator, är verktyget en separat produkt som inte är integrerad i ChatGPT-chattroboten. Å andra sidan kan Chatsonic skapa digital konst från prompter direkt från Chatsonic-chattgränssnittet. Den använder både Stable Diffusion och OpenAI:s DALL-E API:er för att generera AI-konst.

Även om ChatGPT erbjuder ett enkelt och intuitivt användargränssnitt, kan några funktioner ytterligare förbättra användarupplevelsen. Chatsonic tillför dessa funktioner aktivt. Om du känner dig trött av att skriva fram och tillbaka, kan Chatsonic aktivt använda röstkommandon. Som ger svar via röst vid behov, likt Siri och Google Assistant. Å andra sidan kräver användning av röstkommandon med ChatGPT aktivt tredjepartsverktyg. Chatsonic har även aktivt en funktion som underlättar delning, redigering och nedladdning av dina konversationer med chattroboten.

Men Chatsonic är inte bara rosigt. Även om du får freemium-åtkomst när du registrerar dig, till skillnad från ChatGPT är Chatsonic främst en betaltjänst. Du får tilldelade tokens, och när du har använt upp tokens får du hålla dig till det grundläggande som erbjuds. Dessutom, jämfört med ChatGPT, är Chatsonic inte bra med kod för datorer.

Character.AI: Skapa Interaktion med Kända Karaktärer

Character.AI är precis vad det säger i namnet – en AI-chattrobot med temat karaktär som låter dig simulera interaktion med populära kändisar, historiska figurer eller filmpersonligheter. Från politiska figurer som Donald Trump till filmpersonligheter som Iron Mans Tony Stark har Character AI ett stort och intressant urval av karaktärer att interagera med på plattformen.

Vi provade en konversation med Tony Stark om att skaffa en Iron Man-stildräkt, och det var intressant, engagerande och roligt. Det är uppenbart att Character AI har gjort mycket arbete för att skapa karaktärspecifika personligheter och svarsstilar.

Sammanfattningsvis är Character.AI en rolig och unik plattform. Perfekt för dem som vill experimentera med att prata med kända figurer och karaktärer. Om du letar efter en allmän AI-chattrobot för att svara på en mängd olika frågor, kanske Character.AI inte är det bästa alternativet.

Vilka är dom bästa alternativen av ChatGPT?

Dessa nio bästa alternativen av ChatGPT erbjuder olika fördelar och användningsfall. Valet av den bästa AI-chattroboten beror på dina specifika behov och preferenser. Är ute efter en allmän AI-chattrobot med bred kunskap och förmåga att svara på olika typer av frågo? Då Claude AI, Bing AI Chat, eller Perplexity AI starka alternativ. Om du vill ha mer anpassningsbara och tekniskt avancerade alternativ, kan OpenAI GPT Playground, Chatsonic eller Character.AI vara lämpliga val. Slutligen, om du är intresserad av att interagera med kända karaktärer och personligheter, är Character.AI ett unikt alternativ. Sammanfattningsvis är det bästa alternativen av ChatGPT baserat på dina preferenser.

Oavsett vilket alternativ du väljer, har du möjlighet att utforska den spännande världen av AI-chattrobotar. Du kan dra nytta av deras mångsidighet och förmåga att hjälpa dig med olika uppgifter och projekt. Kom ihåg att AI-tekniken utvecklas snabbt, så nya alternativ och förbättringar dyker upp regelbundet. Det kan vara värt att hålla ögonen öppna för nya möjligheter kring de bästa alternativen av ChatGPT.

Källa: https://www.makeuseof.com/best-alternatives-chatgpt/ 

laiout-digitalbyrå-partner-alexander-hugo-250x250

Alexander Hugo

Laiout Digitalbyrå

Alexander på Laiout Digitalbyrå är din nyckel till framgång i den digitala eran. Med spetskompetens inom digital marknadsföring, SEO, copywriting och sociala medier är han redo att driva ditt företags närvaro till nya höjder online. Vårt klara mål är att guida dig mot framgång i den digitala världen med vårt motto: ”Styr din digitala framtid med Laiout Digitalbyrå.” Tillsammans är vi din fullservicebyrå för en stark och framgångsrik digital närvaro. 

marknadsföringsbyrå-laiout-1

Läs våra andra inlägg →

Rulla till toppen